Cercetarea medicala acopera diferite arii de activitate, cum ar fi chimia, farmacologia si biologia. Aceasta include studiile preclinice si clinice. Principalul scop al cercetarii medicale este descoperirea de noi medicamente si proceduri terapeutice.

Dezvoltarea de noi medicamente si tratamente medicale, precum si noilemetode de preventie a diferitelor boli se bazeaza pe un numar insemnat de studii medicale. Motivele principale pentru care este nevoie de toate aceste studii sunt eficienta tratementelor si siguranta pacientilor. Rezultatele si concluziile acestor studii sunt vitale pentru toti specialistii implicati in tratarea diferitelor afectiuni medicale, incepand cu medicii si farmacistii, si terminand cu pacientii din intreaga lume.

Tipuri de studii medicale

Exista diferite tipuri de studii medicale, in functie de scopul acestora. Unele studii cauta sa evidentieze cauzele anumitor boli, altele vor sa dovedeasca eficacitatea unor terapii sau metode de tratament, iar altele investigheaza modalitati de prevenire a diferitelor imbolnaviri.

Studiile observationale, de pilda, se pot desfasura pe intervale de luni sau chiar ani. Scopul lor este observarea unui grup de subiecti pe o anumita perioada de timp, pentru a vedea cum evolueaza starea lor de sanatate.

Studiile epidemiologice au scopul de a gasi elemente comune ale unor anumite boli in cadrul unor grupuri mari de pacienti. Medicii organizeaza an de an studii epidemiologice pentru a afla detalii despre epidemiile anuale de gripa care afecteaza comunitatile de oameni din intreaga lume. In urma acestor cercetari, oamenii de stiinta elaboreaza vaccinurile antigripale care sunt apoi administrate populatiei.

Studiile de interventie cauta modalitati de a schimba anumite comportamente umane care au impact negativ din punct de vedere al sanatatii. De exemplu, un astfel de studiu poate evidentia legatura dintre exercitiul fizic si scaderea in greutate sau reglarea nivelului de zahar in sange in cazul diabeticilor.

Studiile de preventie cauta modalitati de prevenire a anumitor boli. Acest tip de cercetare medicala se concentreaza, de regula, pe grupuri de pacienti care sufera de aceeasi afectiune, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau nivelul ridicat al colesterolului din sange.

Studiile clinice reprezinta un alt tip de cercetare medicala de interes international. Studiile clinice au o importanta majora, intrucat ele fac parte din protocolul obligatoriu pentru autorizarea si punerea pe piata a noilor medicamente, dispozitive si tratamente medicale. Pentru ca un nou medicament sa poata fi administrat pacientilor, este nevoie de studii clinice care sa-i dovedeasca atat eficacitatea, cat si siguranta.

Toate aceste tipuri de cercetari medicale necesita investitii enorme, atat financiare, cat si de timp. Este, prin urmare, important ca ele sa fie popularizate la nivel mondial, in asa fel incat cercetatorii si comunitatile medicale din intreaga lume sa poata beneficia de ele. Terminologia specifica este de cele mai multe ori o mare problema, ea facand munca traducatorilor extrem de dificila. Pana si cei mai experimentati traducatori profesionisti pot avea probleme. Prin urmare, nu oricine poate traduce cu succes acest tip de lucrari cu caracter stiintific complex.

Exista o limba preferata a comunitatii stiintifice internationale?

Comunitatea stiintifica se loveste tot mai des de o problema, si anume ca limba engleza a devenit limba preferata pentru comunicarile din domeniul stiintelor. Acest fapt se datoreaza mai multor factori care tin de economie, istorie si politica. Problema este ca nu toate studiile medicale sunt efectuate de cercetatori vorbitori de limba engleza. Multe studii importante sunt realizate de cercetatori din diferite tari si sunt publicate in limbile tarilor respective.

De exemplu, la inceputul anilor 2000, cand Asia a fost lovita de o epidemie de gripa aviara provocata de o tulpina mortala a virusului, H5N1, cercetatorii chinezi au publicat o lucrare despre influenta gripei aviare asupra porcinelor, dorind sa atraga atentia asupra acestui pericol. Din pacate, lucrarea a fost scrisa in limba chineza si publicata intr-o revista obscura de medicina veterinara din China, asa ca nu a reusit sa atraga atentia comunitatii stiintifice internationale. A fost nevoie de cateva luni bune pentru ca ONU si Organizatia Mondiala a Sanatatii sa afle despre rezultatele acestui studiu. Cele doua organizatii internationale au dispus de urgenta traducerea acestei lucrari, pentru a intelege modul de propagare a acestui virus si posibilele directii de urmat.

Importanta traducerii studiilor medicale

Exemplul gripei aviare este un caz extrem, insa ilustreaza foarte clar cum lipsa unei traduceri ii poate priva pe oamenii de stiinta de informatii esentiale.

Asadar, cercetarea medicala se poate traduce. Totusi, aceste traduceri nu pot fi facute decat de persoane cu o buna pregatire in domeniul respectiv. Numai un traducator fluent in ambele limbi si cu o buna cunoastere a subiectului si a terminologiei specifice poate efectua o traducere acurata a lurcarilor din domeniul cercetarii medicale.

Terminologia este cea care pune cele mai mari probleme traducatorilor. Exista termeni care provin din greaca sau latina, unii dintre ei neavand corespondent in alte limbi. Un traducator cu experienta va sti cand sa caute cel mai bun echivalent al acestor termeni si cand sa ii pastreze pe cei originali, cu adaugarea unei note explicative de subsol.

Cum se poate asigura acuratetea traducerilor din domeniul cercetarii medicale

Traducerile lucrarilor stiintifice cu caracter medical sunt proiecte complexe care necesita traducatori cu experienta in domeniu, persoane care cunosc foarte bine terminologia specifica si tematica acestor lucrari. Un traducator oricat de bun, dar care nu are nicio legatura cu subiectul, va avea dificultati in redarea cu acuratete a acestor studii clinice sau cercetari medicale.

Exista termeni stiintifici care nu au corespondent in alte limbi. De aceea este important sa colaborati cu un traducator profesionist ori de cate ori aveti nevoie de traducerea unor studii stiintifice sau cercetari medicale.

Daca sunteti in cautarea unui astfel de expert, contactati-ne acum pentru o oferta detaliata de traduceri cu caracter stiintific. Echipa Actalia dispune de specialisti in traducerea de cercetare medicala, buni cunoscatori ai terminologiei specifice acestui domeniu. Va puteti baza pe noi pentru traducerea oricarui tip de cercetare medicala, incepand cu studiile observationale si epidemiologice, si terminand cu studiile clinice de mare complexitate.